31.1.09

Ανιστόριστα

[Αμνήμων]


<<Η σήμερον ως αύριον και ως χθές>>
Ανδρέας Εμπειρίκος

Η είδηση.
<<Μεταφράζεται στα κινέζικα ο Ιουστινιάνειος Κώδικας , με τις περίφημες «Νεαρές» . Θα αποτελέσει τη βάση του νέου ιδιωτικού δικαίου της Κίνας>> (<<Ελευθεροτυπία>>, 20.10.2005, σ.55).

Οποία αγαλλίαση στους απανταχού ελληνολάτρες! Μετά το Διάταγμα του 1835, που εισήγαγε στην Ελλάδα ως αστικό δίκαιο τους <<πολιτικούς νόμους>> των αειμνήστων ημών βυζαντινών αυτοκρατόρων
-<<προσωρινή λύση>> που διήρκεσε μέχρι το 1946- , ιδού η ακτινοβολία του νομοθετικού αυτού μνημείου αγγίζει την ΄Απω Ανατολή ˙ όπου, καθώς φαίνεται, οι δυναστείες των Ming και των Ch’ing δεν προσφέρουν στη σημερινή Κίνα –καθ’οδόν προς τον εκσυγχρονισμό- τη γκλαμουριά του δυτικού νομοθετικού αρχετύπου. Το <<Χθές>> ως <<Μέλλον>>, ιδίως αν κοσμείται από αυτοκρατορικά διάσημα, είναι για τους επίγονους του Μάο η σίγουρη λύση για να φέρει την Κίνα πιο κοντά στο δυτικό μοντέλο.
Ο Μάο συνήθιζε να λέει ότι και η πιο μεγάλη πορεία ξεκινά με το πρώτο βήμα.Πολλές φορές, όμως, αρκεί ένα μόνο βήμα για την άβυσσο της φάρσας, με την οποία –κατά τη γνωστή ρήση- εμφανίζεται η ιστορία, όταν επαναλαμβάνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: